Huoltajille

Ongelmia Kuksan kanssa?

Tämän linkin kautta pääset Kuksan huoltajan ohjeisiin:

https://www.partio.fi/wp-content/uploads/2018/06/Kuksa-Huoltajalle.pdf

Mitä partiossa tehdään? 

Partiolaiset kokoontuvat lippukuntansa kokoontumispaikassa eli partiokololla. Kokouksissa tehdään oman ikäkauden aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista. Taidot ja tehtävät kasvavat vähitellen iän myötä. 

Mitä partio maksaa? 

Partio on edullinen harrastus. Maksamalla vain noin 80 euroa vuodessa saat osallistua lippukuntasi, piirisi ja Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n toimintaan. Samalla kuulut kansainväliseen partioliikkeeseen. Maksuun sisältyy sekä Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n, että partiopiirin jäsenmaksu. Jäsenmaksusta on myös mahdollista hakea vapautusta. Leiri- ja retkeilyvarusteet kuten makuupussi ja juomapullo on hankittava itse. Leireistä ja retkistä peritään yleensä pieni osallistumismaksu. 

Kuinka usein ja missä partiotapaamisia on? 

Lähes kaikki ryhmät kokoontuvat viikoittain.

Kuka lapsia ohjaa? Kuka heistä on vastuussa? 

Partio suosii parijohtamista, tehtävään koulutetut ryhmänohjaajat suunnittelevat ja järjestävät ryhmilleen toimintaa ja ovat heistä vastuussa. 

Mitä jos lapselle sattuu partiossa jotakin? 

Jäsenmaksunsa maksaneilla partiolaisilla on ns. toissijainen toiminnan vastuu-, tapaturma-, matkustaja-, matkatavara- ja matkavastuuvakuutus. Vahingon sattuessa korvausta haetaan ensisijaisesti vakuutetun omasta, mahdollisesta henkilökohtaisesta vakuutuksesta. 

Mitä leirit ja retket ovat? 

Partioleiri on partiolaisten järjestämä leiri, joka tavallisesti järjestetään metsässä. Suomen Partiolaiset määrittelee partioleirin vähintään kolmen yön mittaiseksi, kiinteällä leiripaikalla järjestettäväksi partiotapahtumaksi. Retket ovat vastaavanlaisia, mutta lyhytkestoisempia.  

Mitä niillä tehdään? 

Liikutaan luonnossa kävellen, lumikenkäillen, suunnistaen ja meloen. Harjoitellaan käyttämään sahaa, puukkoa ja kirvestä sekä antamaan ensiapua. Tunnetaan maamerkit ja osataan pitää karttaa oikein päin. Laitetaan yhdessä ruokaa retkikeittimillä tai nuotiolla ja harjoitellaan erätaitoja. Yöllä nukahdetaan telttaan tai laavuun tai riippumattoon, talvisin ehkäpä lumiluolaan tai igluun. Leikitään, pelataan ja välillä hiljennytään. 

Mitä partiotaitokilpailut ovat? 

Partiotaitokilpailut eli PT-kisat ovat vartioiden välisiä maastossa tapahtuvia kilpailuja, joissa suoritetaan rasteilla partiotaitoihin liittyviä tehtäviä. Kilpailut ovat leikkimielisiä ja mukavia kokemuksia, jotka parantavat ryhmän yhteishenkeä. 

 

Yleinen varustelista retkille ja leireille:

Tavarat kannattaa pakata rinkkaan tai isoon reppuun!

Pitkille leireille on hyvä ottaa mukaan lisäksi päiväreppu.

 • partiohuivi
 •  makuupussi- ja alusta
 • puukko
 • vaihtovaatteita tarpeeksi
 • säänmukaiset ulkovaatteet
 • ruokailuvälineet kangaspussissa (haarukka, veitsi, lusikka, lautanen ja muki, mahdollisesti astiapyyhe)
 • juomapullo täytettynä vedellä ennen lähtöä
 • hygieniatarvikkeet
 • henkilökohtaiset lääkkeet reseptien kanssa
 • otsa- tai taskulamppu + vara-akku/patterit
 • unilelu mukaan
 • kohtuullinen määrä leiriherkkuja
 • reipasta partiomieltä :)